Ateneu Gumersind Bisbal
La Pobla de Claramunt

Al nucli urbà de la Pobla de Claramunt, a prop de l'Ajuntament.

Racionalisme
    Ajuntament de la Pobla de Claramunt
    Jordina Sales Carbonell

A l'avinguda principal del nucli de Població, al costat de l'església parroquial i davant l'Ajuntament, s'emplaça aquest gran edifici que ocupa part d'una illa urbana, al solar on abans de la Guerra Civil s'hi havia aixecat l'antic edifici del Centre Republicà.
    Es tracta d'un edifici molt remodelat i ampliat al llarg del segle XX, que en el seu estat actual es presenta com una edificació de varis cossos annexats amb planta baixa i primer pis, que a nivell de façanes es presenta com una sola unitat que s'obre a tres carrers. Part de la façana principal té una zona porxada que abasta tota l'alçària de l'edifici.

L'any 1920 s'inaugurà en l'actual solar de l'Ateneu Gumersind Bisbal el nou edifici del Centre Republicà, abans al carrer Major. El 1923, amb el cop d'estat de Primo de Rivera, l'edifici passà a dir-se Centre Cooperatiu, on també van quedar integrats els dretans del Jardí. Aquesta situació va durar fins el 1928, quan els republicans van marxar al seu nou local del Casino Recreatiu. Acabada la Guerra Civil, l'antic Centre Republicà, ara anomenat popularment ‘la Falange' per ser seu administrativa d'aquesta organització, va quedar com a únic local social-recreatiu del poble.
    El 1970 l'edifici va passar a mans municipals i amb el patronatge econòmic de Gumersind Bisbal i Gutsems es van fer reformes i el 1976 es va reobrir com a Centre Cultural i Recreatiu. L'any 1987 s'hi va incorporar una Sala de Joves. Després de ser objecte d'importants remodelacions arquitectòniques: el 199 s'inaugurà el nou local amb el nom d'Ateneu Gumersind Bisbal, i el 15 de juny de l'any 2002 es va inaugurar la remodelació integral i una nova ampliació de l'edifici que va passar a tenir servei de bar, les dependències per a les entitats del poble i la biblioteca municipal ‘Mn. Jacint Verdaguer'.
    Actualment és una infraestructura municipal molt focalitzada a activitats lúdiques, on la Regidoria de Benestar Social hi organitza una àmplia gama d'activitats, cursos i tallers. És també la seu social de la coral La Lira i de altres entitats locals, i és per això que està considerat el cor de la vida social i cultural de la Pobla de Claramunt.

-RIBA GABARRÓ, Josep, ed. (2002d): Premi Gumersind Bisbal i Gutsems. 30è Aniversari (1972-2002), Ajuntament de la Pobla de Claramunt, p. 14.
    -RIBA GABARRÓ, Josep (1999): Feudalisme i toponímia a la Pobla de Claramunt, ed. Ajuntament de la Pobla de Claramunt, p. 82-83.
    -SURROCA LLUCIÀ, Isidre (2015): "El Casino de la Pobla de Claramunt i la lluita pel poder municipal els primers anys del franquisme", Revista d'Igualada, 51, p. 19-31.