Àrea d'expectativa arqueològica del pla de Fàbregues
Rupit i Pruit

    Osona
    Pla de Fàbregues - Rupit
    Emplaçament
    A la banda sud-est del terme municipal, damunt la cinglera de Fàbregues o de Sant Joan
    847 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.00672
    2.47629
    456632
    4650655
    Número de fitxa
    08901 - 279
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Medieval
    Popular
    Segle
    VI a.C-X d.C.
    Estat de conservació
    Dolent
    No s'ha efectuat cap intervenció arqueològica
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08185A00400001
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Àrea d'expectativa arqueològica situada a la zona de Sant Joan de Fàbregues, entre el pla del Roquer, el de Fàbregues i el pla Xic o de l'Agullola. Durant unes prospeccions arqueològiques realitzades a la zona als anys 90 es van localitzar fragments de ceràmica ibèrica a l'extrem superior del cingle, prop de l'Agullola i a la banda de migdia del mateix. Prop dels límits entre el pla Xic i el de Fàbregues es van localitzar algunes restes d'estructures bastides en pedra atribuïdes a parets de contenció. En aquesta mateixa zona, encerclant el pla Xic i disposat a banda i banda del cingle, es van localitzar les restes d'un mur d'uns 20 metres aproximadament. Al bell mig de l'estructura hi ha una bassa de planta irregular coneguda en l'actualitat com la bassa del Senglar i les restes d'un possible forn de planta circular i fragments de ceràmica fàcilment esmicolable i datada al segle X. A la zona també s'hi documentaren altres restes de murs de menys entitat i fragments de teula àrab.

    L'element està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

    Segons la bibliografia consultada, l'antic castell de Fàbregues (documentat al segle X) estaria situat a l'extrem del pla Xic, prop de l'Agullola, tot i que no n'hi ha cap rastre tangible. Pel que sembla, prop seu hi hauria també les restes d'un poblat d'origen pre-romà o anterior. Al mateix temps, al bell mig de l'extensió que conforma el pla de Fàbregues, és molt probable l'existència de diverses masies depenents dels masos de Fàbregues i del Roquer. L'existència de diversos graus que comunicaven la part superior del cingle amb les fondalades de Susqueda reforça la hipòtesi que aquesta zona hauria estat poblada des de temps antics.

    BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 29.

    BANÚS, Miquel (2011). “Noms i indrets a l’entorn de l’Agullola”. Els Cingles de Collsacabra, any XXXII, núm. 65, p. 26.

    NOGUERA, Antoni (1964). Collsacabra. Barcelona: Selecta, p. 226.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 398-402, 487.

    SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473, p. 19-24.