Xoriguera
Castellet i la Gornal

BV-2115 entre el km 8 i 9.

XIV-XXI
    Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El mas Xoriguera és un mas d’origen medieval consolidat en època moderna i contemporània. Està formada per diferents cossos que formen tres grans edificacions amb un pati clos. L’edificació més gran correspon a la vivenda, amb la coberta a dues aigües de planta baixa i dos pisos.  El segon cos consta de planta baixa i pis i està situat a llevant del cos principal. Es tracta de l’espai destinat als corrals i, el tercer cos, situat a tramuntana del cos principal és l’antic paller de planta baixa i pis. Tot el mas està encerclat per una tanca metàl·lica.

No s’ha pogut accedir a l’interior. La informació s’ha extret de la fitxa Pla Especial del Catàleg de les Masies i Cases rurals del municipi de Castellet i la Gornal

Segons documentació recollida per Vicenç Carbonell la masia de Xoriguera antigament era coneguda per Vallformosa i Xoriguera era el cognom de la família que l’habitava entorn el segle XIV. En un capbreu de l’any 1425 apareix mas d’en Soriguera de Vallformosa. L’any 1629 Alexandre Duran ven la casa derruïda a Joan Coll “sive casalot i tota l’heretat agregada dita lo mas de la Xuriguera”.

Informació de l’Arxiu de Vicenç Carbonell