Xiprer de Santa Maria de Lluçà
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 15 metres de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'500

Espècimen botànic
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

El xiprer de Santa Maria de Lluçà està situat en un petita plaça entre la façana principal de l'església de Santa Maria de Lluçà i la carretera BV-4341, a escassos metres del mur de maçoneria de pedra que delimita el cementiri.
    Es tracta d'un vell xiprer (Cupressus sempervirens L.) amb un perímetre de tronc de 190 centímetres a un metre d'alçada i una alçada de 14 metres, menor que la dels altres xiprers, ubicats a pocs metres, a l'interior del cementiri. Destaca per l'antiguitat que té, testimoniada en un tronc amb nombrosos nervis i ramificacions, bona part del qual es fa visible. La capçada, a diferència dels altres xiprers, no acaba amb forma punxeguda sinó que és arrodonida.

En algunes fotografies antigues de l'església s'observa el xiprer amb unes dimensions semblants a les actuals i els altres xiprers, avui més alts que aquest, encara molt joves.

CRUZ, David (2007). Proposta per la protecció del Xiprer de Lluçà (inèdit).