Vosaltres de Folgueroles
Folgueroles

Música i dansa
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

"Vosaltres de Folgueroles, / lom la, sou cavallers, / enguany que heu collit prou naps, / lom la, fareu diners.

N'heu feta fer una sitja, / lom la, al campanar, / los que no són ullats, / lom la, tornen brotar.

Si n'hi han pujat un burro, lom la, a pasturar, / quan el burro va ser fart, / lom la, no pot baixar.

Amb cordes de les campanes, / lom la, lo van baixar, / quan lo ruc va ser a baix, / lom la, se rebentà".

Aquesta peça del cançoner tradicional, de la que no se'n coneix la tonada, fou recollida per mossèn Cinto Verdaguer pels voltants de l'any 1866. Fa referència a una història, en bona part inventada, ocorreguda a Folgueroles.

Després d'una molt bona anyada de naps als camps de la població, la gran producció extreta s'emmagatzemà per tot arreu, fins i tot a dalt del campanar de l'església parroquial de Santa Maria. Malauradament, en aquest espai els naps es grillaren. Amb la intenció d'aprofitar-los, feren pujar un burro dalt del campanar per que se'ls mengés. Un cop ben fart, l'ase no pogué baixar i quan el despenjaren amb les cordes de les campanes, l'animal quedà rebentat.

GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA; REBÉS, Salvador (2002). Cançons tradicionals catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 123.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (1998). “Vosaltres de Folgueroles”. La Falguera nº 13, p. 21.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2010). “Un ase al campanar de Folgueroles”. La Falguera nº 32, p. 19-20.