Veïnat de Sota-ribes
Sant Pere de Ribes

Sota-ribes

X-XX
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El nucli de població més antic de Ribes el trobem a Sota-ribes, un petit assentament construït sobre un turonet que domina la confluència del torrent de l'Espluga i la riera de Ribes. A la part més elevada del nucli hi ha el Castell de Ribes, bastit en època alt medieval. Al seu davant hi havia una capella castral que durant el segle XVII va reformar-se en la seva totalitat per convertir-se en l'església de Sant Pere. Davant de l'església s'alça l'antiga rectoria, al costat de la qual descendeix un camí empedrat fins al nucli pròpiament dit, que és travessant pel torrent. Aquí hi trobem la Casa del Terme, antic edifici del Comú de Ribes documentat des del segle XV. Entorn seu hi ha diverses cases de pedra amb obertures de pedra treballada.