Turó de l'Alzina
Òdena

A la dreta de la carretera local BV 1038, (de l'Espelt al Pla de
    Rubió).

Restes molt malmeses
    Lluís Pedraza i Jordana

Només s'han localitzat restes molt malmeses d'una sèrie de marges a tocar d'un camp de conreu situat en una terrassa inferior al lloc definit per la Carta Arqueològica. Al confeccionar la Carta Arqueològica s'identificaren uns murs i paviments d'una construcció de doble filada, podent apreciar també en alguns sectors fragments de morter de calç i arena de difícil adscripció cronològica, havent-se recollit fragments de ceràmiques medievals a torn (grises de cuita a base de foc reductor i també algunes de vermelloses de cuita oxidant) fins a ceràmiques amb vernís d'adscripció més tardana. Les decoracions són a base d'incisions de línies rectilínies isolades o paral·leles. Les formes són simples, destacant les globulars amb vores verticals i sobretot sortides. Els llavis són arrodonits, plans o afuats. Al jaciment tampoc hi falten les ceràmiques fines a base de fragments d'escudelles i plats de vernís blanc i decorades en blau i altres colors d'època moderna.

El jaciment va ser localitzat per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI). En el decurs de la realització de la Carta Arqueològica del 1984 es van identificar murs, paviments de morter de calç i sorra i un conjunt de ceràmiques grises medievals (amb pastes de diverses qualitats i tonalitats cromàtiques, formes globulars i decoracions a base d'incisions de línies rectes paral·leles). En la revisió del 1991 ja es constatava que s'havien transformat considerablement els límits dels camps de conreu, sense afectar gaire les estructures conservades i no s'esmenta ja la troballa de materials arqueològics associats al període medieval.