Turcó de Baix
Avinyó

300 m al nord-est del Turcó del Muntanyola

XVI-XVII
    Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia enrunada, de la qual es conserva tot el perímetre, malgrat que l'espessa vegetació només deixa entreveure amb claredat dues de les parets de l'edifici: la de ponent i la de tramuntana. Seria una masia amb una superfície aproximada de 150 m2. Els murs són fets amb carreus de pedra lligats amb morter i tova. Hi ha espais on només hi ha l'ús de tova sense els carreus. Hi hauria una planta baixa, primera planta i golfes.

En el fogatge de 1553, al terme d'Horta, pertanyent a Artés (actualment forma part del terme municipal d'Avinyó), hi apareix un Joan Soynas, alias Torcho. Aquest mas avui ja desaparegut donaria orígen al nom del carrer on es situen actualment un conjunt de cinc habitages, la majoria dels quals estan construïts al segle XVIII, fruït d'un creixament de població i una necessitat d'ajuda entre veïns alhora de fer la collita o altres tasques que fa que moltes masies s'abandonin i la gent comenci a viure en petits carrers autònoms. L'antic mas, doncs, seria el Turcó de Baix, avui dia enrunat.

- IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.