Torre Batriu
Prats de Lluçanès

Carrer de la Resclosa, 4. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

1922 (segons la informació del cadastre. Hi consta també una reforma l'any 1995)
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Marta Bertran Armadans - OPC

La Torre Batriu és un edifici als quatre vents situat entre els carrers de la Resclosa i el carrer de la Font. Està cobert per una teulada de teula àrab en quatre vessants, amb un element decoratiu vegetal del tipus pinya, a mode de coronament.

Les façanes est, sud i oest mantenen una composició gairebé simètrica, amb algunes particularitats, i s’estructuren en planta baixa, planta pis i planta segona. La composició de la planta baixa s'organitza a partir d'obertures rectangulars que resten parcialment amagades a la vista des del carrer. A les plantes primera i segona s’hi observen tres fileres de finestres rectangulars per pis, envoltades per un element motllurat ornamentat amb unes estilitzacions vegetals esgrafiades a la part superior. Aquestes mateixes finestres tenen un balcó d'ampit amb baranes de ferro forjat decorades amb un element central en forma d’estilització floral. A la part superior de les façanes, just per sota el ràfec de la teulada, s’hi obren tres espiralls emmarcats per uns elements motllurats en forma de garlanda vegetal.

Pel que fa a les particularitats que presenten les façanes est, sud i oest: La façana est dona al carrer de la Resclosa i s’hi comunica a través d’una passarel·la que permet salvar el desnivell d’aquest carrer respecte el pati. El recinte de la torre queda protegit respecte el carrer de la Resclosa per un muret amb una reixa de ferro forjat i una porta també treballada en aquest material, on s’hi pot llegir “Torre Batriu”. A la façana sud hi destaca una tribuna al primer pis que configura un balcó al pis superior. Una fotografia antiga publicada al llibre de Lluís Vila (Vila, 2020, p. 90-91) ens mostra l'alta torre que antigament s'alçava sobre la part superior d'aquesta tribuna. A l'oest, donant al carrer de la Font, hi ha un volum rectangular amb una porta de garatge, disposat perpendicularment al carrer.

La façana nord, amb una composició diferent a la resta, mostra un cos rectangular adossat on s’hi obren diverses finestres.

La Torre Batriu també va ser coneguda com a Cal Xunet, que era el malnom que rebia la família Comas, els propietaris inicials de la casa.

En un inici la casa tenia una torre que s’alçava sobre la tribuna de la façana sud. Segons recull en Lluís Vila, aquesta torre va desaparèixer a causa dels desperfectes ocasionats durant una revolta que hi va haver a Prats. Segons el mateix autor, la revolta va venir ocasionada arran que, en època de sequera, els habitants d'aquesta torre van seguir regant el seu jardí, provocant que les Tres Fonts deixessin de rajar (Vila, 2020).

Durant la Guerra Civil, l'any 1937, la finca va ser confiscada pel sindicat de la UGT. En aquell moment era propietat d'en Mariano Comas Santacreu, que vivia a Barcelona. Un cop confiscada, a la finca s'hi va ubicar un taller de confecció que produïa roba i uniformes per al front republicà. Els edificis confiscats, entre els quals s'hi trobava la torre que ens ocupa, van ser retornats als seus propietaris un cop acabat el conflicte.

Cooltur, "La indústria de Guerra a Prats de Lluçanès: La Torre Batriu". En línia: https://www.cooltur.org/la-industria-de-guerra-a-prats-de-llucanes-la-torre-batriu/ [Consulta: 24 de desembre de 2021].

GORCHS, A. i REIXACH, R., Guerra i repressió al Lluçanès, vol. I, Ajuntament de Prats de Lluçanès: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2019, p. 67-68, 153-154 i 191.

VALLS, J. Prats de Lluçanès. Resum històric, 1912 (reedició: Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1988), p. 117.

VILA, LL. Prats de Lluçanès, Una llambregada, Prats de Lluçanès: Cal Siller, 2020, p. 90-91 i 95.