Tordell
Súria

XVII-XX
    Molt reformada per una restauració abusiva
    BCIL 5208-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia situada a les planes que hi ha a la riba dreta de la riera del Tordell, aigües avall de la carretera de Manresa a Súria, poc abans de la desembocadura d'aquesta al riu Cardener. La casa marca el final del nucli urbà per aquest cantó. Un dels trets arquitectònics a destacar el constitueix la existència de dues dobles arcades superposades amb pilar central, que es troben a la façana SE, mirant la riera del Tordell. A la façana NE hi ha una elevació amb un porxo, que dona pas a la primera planta de l'edifici. A l'exterior hi ha elements de pedra del mobiliari antic de la casa. A poca distància hi ha un forn de ceràmica, probablement una teuleria petita, encara que no s'ha tingut accés a la mateixa. Es constata que a la casa resta encara, en un element de fusteria, una representació del jou i les fletxes , constituint una de les poques mostres de símbols de la època franquista que s'ha trobat a la població.

La propietària no ha permès accedir a la casa.

En un llibre de defuncions figura en 1696 com a mort a la casa Balaguer de Tordell, Lluís Balaguer. A l'enterrament de l'amo hi assisteixen 9 sacerdots i al de la seva muller, 12 (PERAMIQUEL , 2000). Per informació oral se sap de la existència d'una data del segle XVIII en una pedra que forma part d'una estructura interior de l'habitatge. Apareix esmentada als censos de 1860-1868, com a propietat de Francesc Balaguer, vivint sis persones a la casa (REGUANT, CASTELLANO, 1980).

PERAMIQUEL COLS, Josep (2000) "Apunts sobre antecedents i hipòtesis sobre la casa Cal Balaguer del Porxo del Poble Vell de Súria". Document mecanografiat.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.