Toll de l’Ingla
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Aantic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà Vell de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet, A cal Tiet seguir el camí en direcció cal Fuster. Poc després d'aquesta casa camí a la dreta (sud-est) 1 km fins l'Ingla. Corriol sud fins la riera i 200 m riera avall
    471

41.90083
    1.7679
    397801
    4639500
    08141 - 386
    Entorn de la riera abandonat i envaït per la vegetació.
    08140A010000050000IS
    Jordi Piñero Subirana

Toll artificial o bassa que es troba a la riera d’Hortons, a la mateixa llera de la riera, just en el punt on hi ha un petit saltant d’aigua que cau just sobre el toll. Es troba a les proximitats de la masia de l’Ingla, uns 240 m al sud-oest de la casa. Habitualment aquesta riera està seca, de manera que es devia aprofitar algun forat que ja existia a la codina de la riera, fet per l’erosió de l’aigua, i es va excavar fent-lo més profund. Ara aquesta mena de bassa artificial presenta una planta més o menys quadrada i fa més d’un metre de profunditat. En una de les seves vores sembla que es forma un pla inclinat que ha estat tallat expressament.

Segons notícies orals, en aquest toll hi venien a rentar la roba dones procedents de les cases de l’entorn.

Aquest element és inèdit i el donem a conèixer gràcies a la informació facilitada per Jaume Obradors