Tines del mas Casasayas
Castellgalí

Al costat del mas Casasayas, a la vall d'Artigues

XVIII ?
    L'antic celler ha perdut la coberta de volta i algunes tines estan en mal estat.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Al costat del mas Casasayas hi ha un conjunt de cinc tines. Cada tina es troba dins una edificació de planta quadrada adossada a les altres, de manera que cada un és independent i podia quedar tancada sense relació amb les altres. L'estructura és de pedra seca en alguns casos i amb morter de calç en altres, i estaven cobertes amb teulada a un vessant que s'ha perdut. Les portes de cada estructura són rectangulars i allindades, una mica elevades respecte al nivell exterior. Estan construïdes aprofitant un desnivell del terreny, de manera que l'accés és fàcil per la part davantera per entrar la collita, i per darrera es facilita l'extracció del vi per la boixa. En aquesta part de darrera hi havia una construcció que seria un celler al que donen totes les boixes de les tines i que estava cobert amb teulada a un vessant que ja no existeix. Hi ha dos recipients de tines circulars i tres de planta quadrada, tots folrats amb cairons ceràmics.

Les tines eren dipòsits construïts en pedra i morter de calç, generalment folrats interiorment amb cairons ceràmics vidriats. La filada de cairons superior es feia uns 15cm reculada fent una petita lleixa a tot el vol en la que es recolzava la tapa de fusta o brescat on s'abocava la verema i es trepitjava, després es treien les fustes i la rapa queia al recipient inferior. A la part inferior la boixa permetia treure el vi un cop fermentat. La boixa és una pedra quadrada amb un forat al centre. Sota la boixa l'espai era una mica més enfonsat per tal de posar la portadora. S'aprofitaven lloc amb desnivell natural per tal que l'accés fos fàcil tant per dalt com per baix. A finals del segle XVIII l'hereu de Casasayas va donar permís al parcer per construir una tina al costat d'una altra que ja hi havia, l'amo li donaria la calç, la fusta i les teules i quan s'acabés el contracte l'amo la recuperaria. Podria tractar-se d'alguna d'aquestes tines.

AA.VV. (2005). Tines a les Valls del Montcau. Consorci de laes Valls del Montcau. Editorial Farell.