Tines de l'Obaga
Rajadell

Monistrolet. E. del terme
    Seguir un trecall que surt del camí a Manresa a l'altura de l'Hostal en direcció a cal Planell

Dolent
    La construcció esta parcialment enderrocada. Hi falta la coberta. La vegetació envaeix tot el conjunt i creixen arbres a l'interior de les tines.
    Ref. Cad: 08177A00400043
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Tines aïllades. Construcció allargada de planta rectangular i coberta (que no es conserva) a una vessant. Les parets són de maçoneria, amb pedres de molt diverses mides i carreus ben tallats a les cantoneres. La construcció aprofita un lleu desnivell del terreny, de manera que la paret davantera, on hi ha les portes (a migdia), no és tan alta com la posterior. La construcció consta de tres cambres adossades de planta quadrada, amb una porta davantera i un tina cadascuna, més una altra cambra a l'extrem de ponent, que conté dues tines. Aquesta última té una recambra a la part posterior i una rampa d'accés a la part davantera. La coberta d'aquest cos ponentí és a un aiguavés, però inclinat en direcció contraria a la resta de la construcció. La cambra posterior, que es devia utilitzar per a diversos treballs relacionats amb el vi, té restes de forats de bigues, la qual cosa indica que tenia dues plantes.
    Les sis tines segueixen totes el mateix model típic: cilíndriques, amb un diàmetre de 2 metres i una profunditat que ronda els 3 metres. Totes estan obrades amb cairons excepte un parell.

S'ubiquen a l'extrem d'un planell a 425 m. de Cal Planell en línia recta, al SO d'aquest casa. Es va pel camí que va cap al sud des de Cal Planell cap a l'actual casa Tines. En època recent s'ha construït un gran habitage residencial, Casa Tines, al costat de les tines, que aparentment no han estat afectades. Tot el recinte de la finca esta tancat i les tines es veuen des de la tanca (el 2020 no s'han pogut observar: la descripció es de 1993 -PEP Piñero 1993- ),

Aquestes tines per produir i emmagatzemar vi pertanyien al mas de la Noguera (Can Gallifa), propietaris de gran part dels terrenys d'aquest lloc. Segons noticies orals, les dues tines que no estan encaironades és perquè l'arribada de la fil·loxera va deixar l'obra a mig fer.