Tina de cal Potiner
Navàs

Sector oest del terme municipal,
    Des de Vallbona camí en direcció nord que després gira cap a sud-est, uns 700 m de la masia.

XVI-XIX
    Construccions semi-esfondrades, elements coberts per la vegetació
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. Fitxa 114.EA. Nivell 2. Conservació. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA. Es tracta d'una fitxa genèrica sobre tines segons la qual "es protegeixen totes les tines dels diferents masos del municipi".
    08140A017000120000IG
    Jordi Piñero Subirana

Tina isolada en un paratge del bosc al costat d’un camí i que tenia adossada una barraca o una caseta on, encara a començaments de segle XX, hi vivia una persona. Es troba uns 450 m al nord de la masia de Vallbona, sobre un gran bloc de roca que s’aixeca al costat del camí. A la part superior hi ha la tina, cilíndrica i excavada a la roca, així com part d’una construcció quadrada que l’aixoplugava. A la vora superior la tina té dos rebaixos que servien per sostenir les llates. Actualment a dins hi ha crescut vegetació. Al costat es pot veure una pedra partida amb encaixos corresponent a una antiga premsa. Per la part posterior una rampa natural servia d’accés a la tina. A la part davantera hi ha la boixa, que desguassava a l’interior de la caseta que estava adossada a la roca. Se’n poden veure alguns encaixos a la roca, per sostenir les bigues, i un munt d’enderrocs entre la vegetació.

Informació oral facilitada per la masovera de Vallbona

La tipologia de tina excavada a la roca i sense revestir amb cairons sol correspondre a un model arcaic, anterior al segle XVII o XVIII. La tina va seguir utilitzant-se fins èpoques força recents. Segons informació oral, aquesta tina s’anomena de cal Potiner. Probablement perquè hi havia una casa amb aquest nom, que tal vegada era la mateixa barraca de la tina. Segons havia comentat l’anterior propietari de Vallbona, ell hi havia vist a viure un home sol, probablement a principis de segle XX.