Teuleria del Marçal
Prats de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    A 1800 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 2'400.

Dolent
    Una part de l'estructura està enrunada i coberta de terra. A la part del mur més ben conservada hi creixen alzines i roures.
    Jordi Compte i Marta Homs

La teuleria del Marçal està situada al marge d'un camp al nord de la masia que li dóna nom, a l'altre cantó del rec de Generes respecte la masia.
    Es tracta d'una teuleria de mitjanes dimensions parcialment enrunada i coberta, en part, de vegetació. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra gran i formen un habitacle quadrat d'uns quatre per quatre metres on es coïa l'obra. Sobre aquests murs, que pràcticament arriben al metre d'amplada, s'alça una gran i imponent alzina, a més d'altres alzines petites i algun roure. També es conserven, a la part nord, els dos arcs que donaven accés a la sala interior on es feia el foc. Aquests arcs, rebaixats i fets amb carreus irregulars, es troben pràcticament soterrats per la terra, ja que aquesta ha anat tapant l'estructura progressivament des de la seva última utilització que, tenint en compte les dimensions de l'alzina que hi ha crescut a sobre, no pot ser posterior a la guerra civil.

Dins de la finca del Marçal hi ha una altra teuleria de les mateixes característiques que no s'ha pogut localitzar.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi ha la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.