Tard o d'hora a dormir al Puig
Castellbell i el Vilar

Castellbell i El Vilar

Tradició oral
    Jordi Montlló Bolart

Joan Masats dóna dues explicacions o interpretacions a aquesta expressió que diu que en un moment o altre s'ha d'anar a dormir al Puig. Una primera ho relaciona amb la proximitat del cementiri amb el mas Puig.
    L'altra interpretació cal buscar-la en l'acolliment que el mas Puig dispensava als pobres mendicants i pelegrins que volien passar la nit. El símbol d'aquest acolliment era un xiprés plantat a la casa. Era la frase que els captaires de la zona es deien l'un a l'altre: "tard o d'hora a dormir al Puig". Dormien a la pallissa on hi havia un lloc destinat a aquesta finalitat i se'ls donava pa, una almosta d'ametlles i mig petricó de vi. L'endemà seguien el seu camí. Masats també explica que algun cop havien acollit a parelles que estaven a punt de tenir un fill i parien al Puig. De seguida els portaven a batejar a l'església del Vilar i els amos del Puig feien de padrins.

Altres versions de la mateixa idea que es poden sentir a Castellbell i El Vilar són:"Anar dalt del Puig" o "Veure's al Puig".

MASATS LLOVER, Joan (2002). Tard o d'hora a dormir al Puig, dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 262, novembre de 2002, p.3.