Solanes
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    De la carretera variant que passa per Palà Vell, uns 400 m al nord d'aquest nucli en surt un camí cap a l'est en direccion al Riols. Al cap d'uns 400 m camí a l'esquerra (nord-est) uns 900 m, i trencall a la dreta.
    420

41.86729
    1.72503
    394190
    4635828
    08141 - 228
    XIX-XXI
    En procés de rehabilitació
    08140A014000080000IU
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de tamany força gran, emplaçada en el replà d’un coster. Consta d’un cos residencial de planta més o menys quadrada ampliada amb un cos lateral, i disposa de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, ha estat força modificada amb noves obertures. En el cos adossat es conserva alguna de les finestres originàries, emmarcada amb pedra carejada. El parament és de paredat comú, amb restes d’arrebossat tradicional. Una mica separat hi ha un altre cobert del qual només en queden les parets i algunes bigues.

Per la seva tipologia constructiva aquesta casa podria correspondre al segle XVIII o XIX. En el cadastre de 1861 ja hi consta Solanas com una masoveria. En una llista de cases de l’Ajuntament de Castelladral de 1860 hi apareix Solanas (caseta), i en un cens de l’Ajuntament de 1878 hi apareix com a can Solanas.

AIM3; URBAMED (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en sòl no urbanitzable de Navàs, Ajuntament de Navàs, fitxa núm. 29.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí. Berga, p. 101, 102.