Societat Recreativa i Cultural La Masucaire
Castellet i la Gornal

Carrer Nou, 5. Nucli les Masuques

Historicista
    Lúdic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Edifici situat al carrer Nou del nucli de les Masuques. Es tracta d’una edificació formada a partir de dos volums. La façana del cos principal està pensada perquè l’edifici hagués tingut dues plantes, tot i que interiorment només se’n construí una. Presenta una composició simètrica a partir de tres eixos. A la planta baixa s’hi obre la porta d’accés flanquejada per dues finestres finalitzades amb un arc deprimit convex. A nivell del primer pis s’haurien obert tres finestres, la central d’arc de mig punt i flanquejat per dues finestres en forma de la meitat d’arc de mig punt. La façana finalitza en forma arrodonida i coronada per quatre pilars. Adossat aquest volum hi ha el segon cos, que presenta la mateixa composició i disseny en les obertures que el cos principal. A l’interior hi ha una gran sala amb un escenari al fons, que comunica amb el segon volum mitjançant una porta oberta al mur de llevant. En aquest segon cos hi ha l’espai destinat a la cuina i el bar.

L’edifici que acull la Societat Recreativa i Cultural La Masucaire fou construït l’any 1921 com espai per acollir el Sindicato Agrícola Masuquense, predecessor de la Sociedad Recreativa Juvenil Masuquense. El sindicat va estar en funcionament fins l’any 1954 quan es va transformar en La Societat Recreativa La  Masuquense passant a l’actualitat anomenar-se Societat Recreativa i Cultural La Masucaire, que va aprovar els seus estatus l’any 1993. La Societat fou creada per dos motius: com a sindicat per tal de garantir els drets dels agricultors i facilitar la compra de productes relacionats amb l’activitat agrícola i per fomentar l’activitat lúdica i recreativa per tots els membres que la formaven.

Revista Les Masuques. 16-17 d’octubre 2021. Centenari 1921-2021.