Sindicat Agrícola
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Sant Jaume, 36
    Emplaçament
    Nucli antic de Granollers
    143

    Coordenades:

    41.607917608633
    2.2853118181229
    440449
    4606492
    Número de fitxa
    08096 - 301
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    IIaC-VdC
    Estat de conservació
    Regular
    Jaciment cobert on s'hi ha construït l'edifici del Sindicat Agrícola
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 39. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 10276
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    0567116DG4006E0001TI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Jaciment d’època romana, situat al subsòl de l’edifici del Sindicat Agrícola, on s’hi van localitzar restes de paviment i murs d’aquesta època, possiblement corresponents a algun edifici del nucli romà de Granollers. L’única informació prové del geògraf Salvador Llobet, que esmenta que l’any 1945, quan es va construir l’edifici del Sindicat Agrícola, es va fer la troballa d’un tros de paviment de formigó romà, el qual es trobava fragmentat per construccions posteriors dels segles XVII i XVIII, i també van aparèixer fonaments de parets d'aparença romana. Així mateix, les parets modernes van ser construïdes utilitzant una gran quantitat de "tegulae" romanes.

    Actualment al pati d’entrada del Sindicat Agrícola s’hi observen parets de difícil adscripció cronològica.

    Aquest jaciment es situa al nucli romà de Granollers, ja llindant amb els afores, definits per la troballa de tombes (a can Trullàs, les Josefines), forns romans (carrer de Sant Josep) i un possible camí romà (can Trullàs).

    Les restes de construccions romanes del Sindicat Agrícola es poden relacionar amb la zona B de can Trullàs (àrea d'emmagatzematge) i el conjunt estructural localitzat al carrer de Sant Jaume.

     

    Des de l'any 1945 no hi ha notícia de noves remocions del subsòl que hagin proporcionat noves troballes en el recinte de l'edifici. Durant el març de 2012 es va realitzar una intervenció al Carrer Sant Jaume número 32, on s’havia de rebaixar una petita zona uns 30 cm. Els resultats van ser negatius.

    A. A. M. G. (s.d.) Llistat del Pla d'Arqueologia Urbana de Granollers, Granollers, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep (1990) Apunts per a una història de l'arqueologia granollerina, Granollers: inèdit.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep (1993) Granollers a l'antiguitat, Granollers, Tarafa, Editora de Publicacions, S.L.

    INVENTARI (1997) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Vallès Oriental. Granollers, Barcelona, Generalitat de Catalunya, exemplar mecanografiat, actualització 1997.

    PARDO RODRÍGUEZ, J. (1993): "El nucli romà de Granollers. Breu resum de l'estat de la qüestió" Empúries, Revista de Prehistòria, Arqueologia i Etnologia, núm. 48-50, Vol. II.

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001) ) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni aqueològic. Granollers. Document administratiu.