Serra de Sant Marc
Calldetenes

Entorn rural de Calldetenes (08506 Calldetenes)
    Des del nucli de Calldetenes,agafar camí del mas St Ponç i allà el desviament a la dreta 1km amunt

Bo
    El sector de la Serra que toca a Sant Marc es troba amençat pels nous plans d'urbanització que expandeixen el nucli de Calldetenes vers aquesta zona. Cal tenir en compte que es tracta del lloc de creixement per excel·lència de les orquídies autòctones de Calldetenes. Juntament amb aquest perill, cal destacar el del derivat de la presència de motos i quads durant els caps de setmana.
    Raquel Valdenebro Manrique

Elevació del terreny que ocupa el sector de migdia del terme municipal de Calldetenes. Es troba format bàsicament per dos cims principals, com són la Serra de Sant Marc, amb 580 metres, i el Serrat d'en Serrallonga, a ponent, amb tota la carena que els uneix. El turó de Sant Marc, amb 580m és l'alçada més gran del municipi. Es tracta d'un turó format bàsicament per margues gris-blavoses erosionades, conegudes geològicament com a "marga de Vic" o "pedra morta" , que per la seva compacitat es desfan fàcilment. Aquest tipus de marga, modelada per la pluja, dóna lloc a un relleu aixaragallat on el sòl ha desaparegut en molts dels trams, donant lloc a una vegetació formada bàsicament per arbustos i plantes aromàtiques, molt adaptades a viure en condicions molt eixutes. Als llocs on queda un mínim de sòl s'hi desenvolupa la jonceda, una comunitat vegetal amb aspecte de prat però que incorpora també elements arbustius. Les espècies que hi predomina són el jonc, el fenàs de marge, la farigola i l'argelaga. A les zones on el sòl s'ha conservat amb més profunditat, hi creixen clapes de roure, que roman com a bosc marginal. És el cas de les rouredes properes al mas Pons, o del bosc de roures entre el mas el Llió i el mas l'Aymerich. Degut a la seva topografia, aquest turó no ha estat agredit per pràctiques agrícoles o ramaderes, conservant part del seu aspecte originari.

El sector de la Serra que toca a Sant Marc es troba amenaçat pels nous plans d'urbanització que expandeixen el nucli de Calldetenes vers aquesta zona. Cal tenir en compte que es tracta del lloc de creixement per excel·lència de les orquídies.

El nom de Serra de Sant Marc, ve donat sens dubte per la presència de la capella de Sant Marc, que corona el cim de la muntanya, i que ha estat objecte de devoció. La capella de Sant Marc fou erigida al segle XVI, juntament amb la de Sant Llàtzer -fora del municipi-. Es troba documentada des del 1530, quan el 25 de març d'aquell any l'amo del mas Sant Ponç de Sant Martí, va vendre a Pere de Granollers una vinya situada prop de la capella de Sant Marc, al lloc anomenat les Serres. (PLADEVALL, 1997: 155). Totes dues capelles i advocacions van aglutinar la devoció popular del moment. El fet de trobar-se erigida a cavall de les dues parròquies de Sant Martí de Riudeperes i Santa Eugènia de Berga, va fer que des del segle XVI i fins a finals del XIX, estigués sota la cura mancomunada dels dos rectors de les dues parròquies. El 1878, amb la creació de la parròquia de la Mercè, la capella va passar definitivament a ser responsabilitat de Calldetenes.