Santa Fe de Vilagelans
Gurb

XIII-XX
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Sí, IPA
    Jordi Compte

L'església de Santa Fe de Vilagelans es troba situada uns metres a l'est del castell de Vilagelans, en el punt més elevat del turó on s'aixeca l'antic castell.
    Es tracta d'una petita església d'una nau, planta rectangular, absis semicircular orientat a l'est i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra irregular i cantonades delimitades amb carreus treballats i estan arrebossats, tot i que en molts punts l'arrebossat està escrostonat. L'absis està reconstruït amb mur d'obra, tot i que la base és de maçoneria de pedra i podria correspondre a l'edifici original, d'estil romànic.
    La façana principal, orientada a l'oest, conté un petit portal de dos arcs de mig punt lleugerament apuntats en degradació, amb un emmarcament de pedra treballada, i una finestra circular petita just a sobre. Coronant la façana hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull que encara conserva la campana
    Les façanes nord i sud no contenen obertures. La façana est correspon a l'absis de planta semicircular i conté una finestra de doble esqueixada al centre.
    Els dos únics elements que podrien pertànyer a l'edifici romànic original són l'arrancada de l'absis i el portal, tot i que aquest hauria estat antigament en una altra façana.

Es diu que l'església de Santa Fe de Vilagelans, vinculada a l'antic terme de la ciutat de Roda i depenent dels senyors del castell de Vilagelans, es troba documentada des de 1072 però aquesta data no s'ha pogut comprovar, i no es troben noves referències fins el 1276, en diverses deixes testamentàries dels habitants de la zona. En la visita pastoral de 1687 el bisbe de Vic va trobar la capella en mal estat i impedí la celebració fins que no s'arreglés la teulada i el paviment. L'església va sofrir importants reformes el segle XVIII i va ser reformada per últim cop al voltant de 1940.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
    AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.