Sant Fruitós del Grau
Gurb

    Osona
    Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    Emplaçament
    A 700 metres per camí rural de la carretera B-522 , punt quilomètric 2'550

    Coordenades:

    41.95864
    2.2695
    439462
    4645442
    Número de fitxa
    08100-5
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Romànic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    L'església havia quedat en estat d'abandonament però recentment ha estat netejada.
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref.Cad: 0253617DG4405S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte

    Sant Fruitós del Grau es troba situada uns metres a l'oest de la Casanova del Grau, al nord del Grau i al sud de la carretera C-25, a l'extrem d'un camp de conreu.
    Es tracta d'una petita església d'una nau, planta rectangular i coberta amb dues voltes d'aresta de rajol pla. L'absis és semicircular i es troba orientat a l'est, l'accés principal al nord i el campanar a la façana oest. Els murs són de maçoneria de pedra, en algunes parts amb carreus treballats disposats en filades i en altres parts amb més morter, amb cantonades delimitades amb carreus treballats.
    La façana principal, orientada al nord, presenta una portal al centre emmarcat amb una llinda doble sobre la que hi ha un arc de mig punt integrat en el mur.
    La façana oest no conté cap obertura i està coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull, amb una coberta de lloses.
    La façana sud conté únicament una espitllera a l'extrem dret emmarcada amb dos monòlits de pedra treballada.
    La façana est correspon a l'absis, semicircular, lleugerament més baix i estret que la nau i decorat amb una sèrie de set arcuacions cegues amb bandes llombardes. Al centre de la façana hi ha una finestra de doble esqueixada emmarcada amb carreus treballats i a la part inferior hi ha un carreu de notables dimensions integrat al mur.
    L'església denota diverses etapes constructives en el seu aparell. La part més primitiva seria el final de la nau central on aquesta es troba amb l'absis. A un costat d'aquesta part, que podria ser d'origen pre-romànic, hi ha l'absis d'estil romànic, bastit probablement el segle XI i amb la volta reformada modernament. La resta de l'edifici es troba molt reformat i probablement deu la seva imatge actual a una reforma del segle XIX.

    L'església de Sant Fruitós del Grau, antigament de Quadres, es troba documentada des de l'any 1097, quan Pongosfred i la seva muller Franda donaren al monestir de Ripoll unes torres situades a Gurb "al terme de Sant Fruitós". Es creu que l'edifici pre-romànic original, acabat en presbiteri va ser reformat amb un absis romànic al segle XI. Ja en època contemporània l'església va sofrir importants reformes l'any 1868 i va ser profanada l'any 1936, sense que el culte s'hagi restablert des d'aleshores.

    AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
    AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.