Runes de l'ermita de Santa Magdalena
Collbató

Cal pujar des de Sant Onofre, uns 100 m, fins al peu de la Magdalena inferior

XV-XIX
    Pla Especial Protecció Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Assumpta Muset Pons

De l'ermita de Santa Magdalena, només en queden les restes d'alguna paret de pedra i d'una cisterna amb volta de totxo que està a punt d'esfondrar-se. També es conserven les escales d'accés que foren excavades a la roca.

L'ermita primitiva havia estat edificada en un indret poc adequat. Durant el mandat de l'abat Cisneros fou traslladada a l'emplaçament actual. Des d'allà, l'ermità sentia els cants dels monjos i podia resar amb ells. Fou coneguda com l'ermita del castell perquè es creia que hi havia hagut el castell Otger. Va ser destruïda pels francesos el juliol de 1812.
    Al terra hi ha fragments de teules, rajoles, totxos i altres elements constructius.
    En aquest indret hi ha quatre roques que, per la seva forma i col·locació, recorden les quatre barres. Una llegenda assegura que les hi va posar la Mare de Déu en honor de Gifré el Pilós.

ALBAREDA, Anselm M, (1988), Història de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 96 i 190.
    MIR, Jordi i Carles ALBESA (1999), Montserrat excursions des del Santuari, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 43-45.
    ZAMORA, Francisco de (1973), Diario de los viajes hechos en Cataluña, Barcelona, Curial [Documents de Cultura, 3], p. 285.
    ZARAGOZA PASQUAL, Ernesto (1978), "Actas de visita de los ermitaños de Montserrat (1585-1830)", Studio Monástica, vol. XX, p. 77-144, p. 83.