Riera de Ribes
Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes

Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La riera de Ribes neix a l'Alt Penedès, en terme municipal de les Cabanyes. En el seu primer tram en terres penedesenques també rep la denominació de riera de Vilafranca. Dins el terme de Sant Pere de Ribes, entra per la part nord, paral·lela a la carretera C-15 B, a l'alçada de la masia del Racó. Des d'aquí voreja la carretera fins a la seva confluència amb la riera de Begues, situada al nord del nucli de Ribes. Des d'aquest punt, transcorre envoltant la població, passant pel nucli de Sota-Ribes, on recull les aigües del Torrent de l'Espluga. Des d'aquí segueix contornejant la població fins a l'alçada de Can Quadres de la Timba, on desvia en direcció sud. Després de passar pel pla de les Torres, passa pel sud oest del Clot dels Frares, fins a can Panxampla, on entra en terme de Sitges. Poc després desemboca al mar, a l'alçada del Cap de Grills. Es tracta d'un curs fluvial de pendent suau, amb el llit pedregós, que està delimitat en alguns trams per penya-segats erosionats per l'acció de l'aigua, coneguts com a timbes. Té un cabal d'aigua discontinu, associat a les èpoques de pluja de la primavera i la tardor. Malgrat l'escassa presència de vegetació de ribera, amb alguns trams de canyissar i bogar, al seu entorn hi ha força diversitat de brolles i màquies amb presència de pi blanc. També hi ha una considerable diversitat faunística, destacadament d'ocells, amfibis, rèptils i insectes.

VIRELLA, J. (1992). Visions geogràfiques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.