Retaule de Sant Pere

Església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Passeig del Baluard s/n, Sitges 08870

Barroc
    Bisbat de Barcelona, C/. Del Bisbe nº5, 08002 Barcelona.
    Laia Massansalvador Soler

El retaule original data del segle XVII, malgrat que són pocs els elements d'aquesta època que encara es conserven. Aquests són, bàsicament, les dues fornícules laterals del pis mitjà i els tres relleus que formen la predel·la. La resta fou refeta l'any 1839, moment en què també es col·locaren les imatges que mancaven al conjunt. En el bancal hi trobem tres quadres narratius d'època barroca que narren escenes de la vida de Sant Pere; al centre el miracle de Crist caminant sobre les aigües, les laterals representen la trobada de Sant Pere i Jesús en el camí del Calvari i l'àngel alliberant sant Pere del seu captiveri, respectivament. En totes les escenes es comprova la voluntat de l'autor de captar i donar moviment a l'obra per guanyar en expressivitat.

El retaule ha estat modificat en diferents èpoques, fins i tot contemporàniament: les figures laterals del coronament que s'observaven en fotografies de 1982 han estat retirades.

D'autor desconegut, el retaule barroc ha estat molt modificat, especialment al 1839, quan es refeu substancialment part de la seva decoració.

CARBONELL I GENER, J. (1961). "Siete Ensayos de Historia Suburense". Eco de Sitges. COLL I MIRABENT, I." Els altars barrocs de la parròquia de Sitges". Butlletí del G.E.S. nº 5. COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11909 COLL MIRABENT, I. "Notes sobre la construcció de l'església parroquial". Butlletí del G.E.S. nº19. COLL MIRABENT, I. (1993)."Els retaules barrocs i l'orgue de l'església parroquial de Sitges". Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.