Restes d’hàbitat de la Canal de la Pedrera
Matadepera

Vessant hidrogràfic dret de la Canal de la Pedrera
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Dolent
    S'ha detectat per la presència de ceràmica moderna en superfície i la resta de dos murets, molt malmessos.
    08119A001000070000YO
    Jordi Montlló Bolart

Restes d’una construcció situades al costat esquerre del camí o corriol que neix darrera Can Pèlacs, i puja resseguint la Canal de la Pedrera fins a enfilar-se cap a la carena del Pagès. Ben aviat, en el vessant hidrogràfic dret de la canal s’observen palplantats varis blocs de pedra força arrodonits, fins que de sobte, en el mateix costat del camí s’observa una rampa amb restes de ceràmica comuna datables entre el segle XVIII i principis del segle XX. A mà esquerra mateix coincidint amb la part posterior d’un bloc ciclopi, es pot veure una estructura muraria d’uns tres metres de llargària per 1 m d’amplada que forma un angle recte amb un mur de les mateixes característiques. Sembla un xic atalussat però la terra i la vegetació que hi creix al damunt impedeix  treure’n més conclusions.

En tota la zona, entre les roques i escampats pel terra, s’ha pogut localitzar gairebé un càntir sencer, restes d’una o varies cassoles de terra, plats de diferents mides i èpoques. En un altre costat s’ha localitzat un tros petit de planxa de fibrociment, sense poder determinar el seu origen.

Restes identificades en el transcurs d'elaboració del present treball.

A l’altre costat de la canal, en el seu vessant hidrogràfic esquerre, hi ha una construcció de recollida d’aigües coneguda com “el recollidor d’aigua de Can Pèlacs”, encara emprat per la casa, que no disposa d’aigua de xarxa. Una construcció amb una estructura murària imponent.

Sense poder determinar res més s’avança la hipòtesi de que en aquest indret hi hagués una construcció o barraca que hauria pogut servir als picapedrers que treballessin en aquesta construcció.