Residència Santema
Caldes d'Estrac

Neoclàssic
    En bon estat, restaurada. Potser caldria treure les males herbes que li han crescut a la façana.
    nº25 de la Normativa del Pla Gral. Municipal
    Octavi Mallorquí Vicens

Edifici residència d'avis que per les seves característiques i la seva mida destaca del conjunt de la Santema. Edifici d'estil neoclàssic. De planta baixa, primer pis i torre quadrada al terrat. La façana principal orientada en direcció nord destaca per la seva porta d'entrada senyorial amb barana lobulada i unes columnes primes amb capitells d'estil renaixentista; l'espai té forma ovalada. En aquesta mateixa planta baixa de la façana principal veiem tres finestres de grans dimensions, gairebé a peu de carrer amb baranes, i en un dels extrems un grup de finestres amb arcs de mig punt que són el mirador de la sala menjador de la Residència. Al primer pis podem observar quatre finestres més, un parell d'elles amb arcs apuntats i falses columnes incorporades a la façana, i un balcó mirador de caire senyorial que dóna al carrer de La Riera i permet gaudir entre d'altres coses de la visió de les dues emblemàtiques torres del municipi de Caldes. Aquest mirador té forma ovalada i fa de coberta de l'entrada principal abans citada, a més disposa de les ja habituals baranes d'inspiració neoclàssica. Tres finestres rectangulars uns pocs metres més amunt permeten realitzar la doble funció de gaudi de llum natural i ventilació de les habitacions. Una altra curiositat d'aquesta façana la trobarem en un escut d'obra de guix col·locat dins d'un romboide que presenta motius vegetals. Al terrat podem observar sis merlets amb decoració vegetal gravada, i una torre quadrada amb coberta piramidal a quatre aigües de rajoles de color verd i vermell que sobresurten de les parets de la torreta, que disposa d'uns amplis finestrons. La façana posterior de la residència segueix el mateix estil de finestres amb columnes adossades i amb vistes al parc de Can Muntanyà, que està localitzat a pocs metres. Hem de destacar l'existència d'un jardí de dimensions considerables a la part del darrera de la casa, que des del carrer no es pot veure. Es tracta d'un espai enjardinat perquè els avis puguin passar estones.

Sòl urbà. Ordenació contínua tradicional. Inventariada amb el núm. 25 per l'article de la Normativa del Pla General.

Fins a finals de segle XX, a l'actual residència hi havia l'Hotel La Paz.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.