Rentador de les Casetes
Lliçà de Vall

Sector central del terme municipal, al barri de les Casetes
    Emplaçament
    Avinguda de Montserrat a l'alçada de la cruïlla amb el carrer Girona. Camí en direcció sud cap a la terrassa fluvial, uns 25 m.
    108

41.59032
    2.24325
    436927
    4604568
    08108 - 84
    Ajuntament de Lliçà de Vall
    Jordi Piñero Subirana

Rentador o safareig públic que es nodreix amb l’aigua de la mina de can Coll. Es troba emplaçat a la terrassa fluvial de ponent del riu Tenes, prop del barri de les Casetes. La mina, que fins aquest sector transcorre subterrània, aquí surt a la llum i, uns metres aigües avall del rentador, torna a quedar soterrada per dirigir-se cap al Molí d’en Roure. El safareig aprofita el mateix curs d’aigua del canal. Consisteix en un muret de pedra sobre el qual hi ha habilitada la superfície del rentador inclinat. Mesura 8,50 metres de llargada i queda aixoplugat per una coberta sostinguda sobre tres pilars.

En la recent restauració la coberta es va fer de nou, ja que es trobava pràcticament destruïda, i també es va refer la part del rentador amb materials moderns. L’entorn es va arranjar amb bancs i baranes de fusta.

Altres denominacions: Safareig de Lliçà de Vall, Safareig de la Mina de can Coll. Informació oral facilitada per la propietària de can Cinto.

La mina de can Coll té un origen com a mínim a l’època medieval. La primera referència documental que se’n coneix és un establiment fet pel Reial Patrimoni l’any 1398. Al seu inici tenia com a finalitat principal proporcionar la força motriu per fer anar els diversos molins que es trobaven al llarg del seu curs i, secundàriament, crear algun petit regadiu. Amb els anys l’aigua de la mina es va utilitzar per a d’altres funcions: el regadiu es va ampliar amb una horta d’extensió considerable a la part final del canal. La mina també proveïa les diverses basses d’amarar cànem, un conreu que va ser molt important a la zona fins a principis del segle XX, un pou de glaç a can Coll i diversos safarejos o rentadors.

El safareig de Lliçà de Vall o Rentador de les Casetes servia als veïns del barri d’aquest nom. Aquest nucli de cases, que es va originar a finals del segle XVIII o principis del XIX, constituí l’embrió del poble. Antigament cada casa tenia una llosa al costat del rec on les dones anaven a rentar. Segons fonts orals, el safareig es va construir pels volts de 1910-11. Miquel Floriach Pressegué, de can Cinto Vell, va fer donació del material i l’amo de can Coll va pagar els paletes. La primera referència escrita que coneixem del rentador és de l’any 1952. Llavors tenia també una font pública i per a animals, amb un cabal de 242 litres per hora. Situat a la feixa sota el safareig hi havia el “roure del rentador” que, segons es diu, era un roure grandiós.

El Safareig de Lliçà de Vall (com era més conegut antigament) era el lloc tradicional on les dones del poble anaven a rentar i es trobaven per xerrar. A principis del segle XXI es trobava molt malmès; llavors fou restaurat i se’n va condicionar l’entorn. El 2005 se’n va fer la inauguració, que va comptar amb un quadre teatral on es recreava l’ambient de l’època.

QUEROL, Ricart (2016). Safareig de Lliçà de Vall (Rentador de les Casetes).  Treball inèdit encarregat per l’Ajuntament.