Rellotge de sol de can Badell
Olesa de Bonesvalls

Can Badell. C/ de les Planes. 08795 OLESA DE BONESVALLS

XVIII?
    Cortés Elía, Mª del Agua

El rellotge es troba a la façana principal de la casa que dóna a migdia i que s'obre a un pati. Es troba a la banda dreta superior de la façana i és visible des de l'exterior de la casa. El rellotge està pintat sobre la façana, i per tant suposem que és de la mateixa època en que es faria aquesta, a finals del segle XVIII. És un rellotge en el que està representada mitja esfera amb els quadrants horaris indicats amb xifres àrabs: 9, 12, 3, 6. A cada costat hi ha un dibuix que representa la nit o el dia, així a la part superior de la banda esquerra hi ha un sol, i a la banda dreta una lluna, tots dos amb ulls i boca i pintats de color groc i blau respectivament. Conserva també l'eix de ferro encastat a la paret fent l'angle necessari per marcar l'hora amb la seva ombra. Es tracta d'un esgrafiat de factura molt elegant.

S'han localitzat al terme d'Olesa més de 10 rellotges de sol que es troben a les façanes de cases i masies, tots ells en diferents estats de conservació. Degut a que el rellotge de sol és un element característic de les cases, s'ha escollit un d'elles per la seva singularitat, el de can Badell.