Rellotge de matí de La Mateta
Matadepera

    Vallès Occidental
    Masia La Mateta, s/n
    Emplaçament
    Sector de l'Església de Sant Joan. Vessant dret de la riera de les Arenes.
    489

    Coordenades:

    41.60924
    2.00688
    417250
    4606868
    Número de fitxa
    08120 - 63
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX - XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Probablement es tracti d’un rellotge del segle XIX, quan es va construir la casa. La darrera restauració s’ha fet en acord amb el repintat actual de la façana.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Protecció Integral (Número 14 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Seguint l'article 25 del Títol IV de la normativa especial de les masies i conjunts arquitectònics, tots els elements ornamentals de la façana s'han de mantenir, inclosos els rellotges de sol.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (IPA)
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    000302200DG10F0001XR
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Rellotge de sol d’autor, situat a la planta pis de la façana nord-est de La Mateta o La Mata Xica. És del tipus vertical declinant. Es tracta d’un rellotge oval, emmarcat. És de grans dimensions, situat entre dues balconeres i per sota una motllura de la façana. Està pintat damunt de l’antic estucat, del qual amb la restauració i repintat modern només se’n pot veure una minsa part dessota de les hores.

    El quadrant, queda emmarcat per un requadre pintat de color grana amb tres perfils blancs que intenten donar una certa profunditat. Mentre que el cercle on s’emmarquen les hores és de color blanc amb els perfils de color grana a l’interior i grana i blanc a l’exterior. Per la seva orientació, les línies horàries estan molt agrupades, i neixen pel costat esquerre; Estan pintades de color blanc. Senyalen des de les 5 fins les 11 del matí, en xifres àrabs, que s’han repintat de color negre respectant el dibuix originari. El gnòmon és de vareta, de perfil circular. No està signat.

    Aquest rellotge consta a l’ Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica, amb el número de referencia: 1271.

    Amb la darrera restauració de la façana es va tornar a pintar el rellotge que difereix  de la imatge realitzada per M. Dalmau el dia 25 de juliol de l’any 1999. S’adjunta una fotografia per a deixar-ne constància, extreta de la pàgina web de l’Inventari de Rellotges de Sol dels Països Catalans, de la Societat Catalana de Gnomònica. El rellotge estava realitzat damunt de l’estucat de la façana. El quadrant quedava emmarcat per un requadre del tipus “trompe l’oeil” amb diferents tonalitats pictòriques ocres i el cercle on s’emmarcaven les hores era de color blanc.

    Francesc Mata compra el mas Torrella de Dalt el 15 de maig de 1821 per construir-hi La Mateta.

    Joan Solà (1926) publica un recull de documents i consideracions per aportar dades a la història de Can Torrella: “Es diu que Torrella de Dalt fou l’antic Mas del Pou, que no tardaria gaire a ser absorbida per la primera. (...). Els amos visqueren una pila de centúries al primer, tenint al de baix el forn de vidre i el d’obra, que estaven en el seu fort pels anys 1799, així com l’hostal, part d’allà de la Riera, que el baró de linde feu tancar al 9 de març de 1786 perquè perjudicava l’hostal de La Barata. Poc a poc tocant els forns bastiren una casa , que fou salvada pels veïns en voler el francès destruir-la (...) a 15 de maig de 1831 es vengueren aquell antiquíssim casal del mas de dalt a Francesc Mata, qui hi construí la Mata Xica ".

    FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.