Rectoria Vella
Sant Martí Sesgueioles

XVI-XVII
    Catàleg de béns a protegir (POUM 2012)
    Número de registre: 6169. Inventari del Patrimoni Arquitectònic
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

Emplaçat al costat de l’espai que va ocupar l’església parroquial antiga i el campanar, l’edifici és de planta rectangular, aïllat, de planta baixa i dos pisos d'alçada, fet tot ell de pedra del país. S’observen diferents tipus de paredat com a conseqüència de les moltes modificacions que ha patit l’edifici. A la part de llevant un jardí i una porxada de nova construcció s’annexa a l’edifici. La teulada de doble vessant té el carener perpendicular a les façanes principals. La façana que dona al carrer Portal presenta les obertures més antigues, on destaca la porta amb muntant i llinda de pedra, així com una finestra geminada emmarcada igualment en pedra i una decoració incisa geomètrica. Ambdós elements estan molt degradats.

Actualment la casa té usos residencials i com a allotjament rural.

Està situada al costat mateix i dessota de les restes de la primitiva església edificada al 1550. El 16 de maig del 1642 està documentada una llicència de l'ordinari per tal de foradar l'església parroquial i fer un pas fins arribar a la rectoria vella.