Rectoria
Premià de Mar

Carrer Rectoria, 15

BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
    Arquebisbat de Barcelona (C. Del Bisbe, 5; Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

Edifici de planta rectangular de quatre crugies perpendiculars a la façana principal, orientada a llevant. Té un cos de galeria afegit a la façana de ponent de dues plantes ocupa part de les tres primeres crugies. Consta de planta baixa i planta pis amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. La coberta de la galeria és plana practicable a mode de terrat. La façana té una composició simètrica a partir de quatre eixos de verticalitat, que es defineixen a la planta baixa amb la porta d'entrada i tres finestres, i a la planta pis amb un balcó damunt la porta d'entrada i tres finestres més. Els arcs de les obertures són de mig punt amb motllura. Els brancals de la porta d'accés són de pedra granítica treballada. La cornisa està decorada i el pla de façana sobrepassa la coberta. A finals dels anys 80 es va construir el casal Germà Miquel. És de planta quadrangular i té façana secundària al carrer Sant Cristòfol. Consta de planta baixa, planta pis i golfes; a la planta baixa hi ha un auditori esglaonat. L'escala d'accés a les diferents plantes es situa en l'espai entremig entre la rectoria i el casal.

Quan l'any 1841 es constitueix la parròquia de Sant Cristòfol independent de la de Sant Pere de Premià, la família Manent havia cedit els terrenys on hi havia l'església i s'havia de construir la rectoria amb l'hort al davant. Mentre no es construeix aquest edifici, l'Ajuntament cedeix aquest edifici per la Rectoria. Aquell acord provisional es convertí en permanent. L'Ajuntament ocupava l'espai que havia de ser Rectoria i la Rectoria ocupava un espai cedit per l'Ajuntament. Aquest desequilibri no es va legalitzar fins els anys 80 del segle passat.

BATLLE, Enric i ROIG, Joan (2001). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, ambiental i històric. Ajuntament de Premià de Mar. VILARDELL, Àlex (1988). Premià de Mar. Dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.