Rajola administrativa
Carme

Dins del nucli urbà, al límit del nucli antic

La rajola està fracturada.
    Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2. 08787 Carme.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

A sobre de la porta d'entrada d'una casa del nucli antic de Carme s'emplaça una rajola vidrada, de fons blanc i grafia en blau molt fosc. Tot i que no li falta cap fragment, la peça està partida pel mig. Els claus de les cantonades de la peça són pintats, ja que en realitat la rajola està encastada a la façana. Conté la inscripció "PUEBLO DE CARME / PARTIDO DE YGUALADA / PROVINICA DE BARCELONA", emmarcada per una fina línea a mode de cartela.

La rajola descrita, molt probablement, va ser col·locada durant els anys de la postguerra. Aquest tipus de rajoles tenien antigament i encara avui la funció d'indicar a quin partit judicial pertanyia el municipi, i a tal fi eren col·locades en façanes d'edificis ben visibles. A Catalunya, actualment, existeixen 49 partits judicials: 25 a la província de Barcelona, 9 a Girona, 7 a Lleida, i 8 a Tarragona. L'actual distribució de partits judicials de Catalunya està feta segons la Llei 38/1988, de 28 de desembre, de Demarcación y de Planta Judicial, i segons aquesta distribució Carme continua pertanyent al partit judicial d'Igualada.