Puig de Ballesta
Rellinars

Entre la B-122 i camp de futbol

Pista d’accés per a vehicles
    Marc Malgosa Montserrat i Centre Excursionista de Rellinars

El Turó del Puig de Ballesta és un turonet de 425mt d’alçada situat al sector est de Rellinars, a tocar de la carretera B-122 a l’alçada del camp de futbol. S’hi accedeix per una pista que queda a mà dreta si vens per la B-122 des de Terrassa, just abans de topar amb la primera casa.

La formació vegetal predominant en aquesta zona és de Pi Blanc (Pinus halepensis) i algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo), i presència d'arbusts i mates de fulla persistent i petita com el Romaní (Salvia rosmarinus) i també l’Argelaga (Genista scorpius).

La pista d’accés al turó té un fort pendent, tant de pujada com de baixada, i està una mica malmès per a turismes convencionals (apte 4x4).

A dalt del Puig de Ballesta hi ha actualment dos dipòsits d’aigua gestionats per Mina Serveis d’Aigua, per això la finca està qualificada d’urbana i té un ús industrial.

També s’hi troba emplaçada l’estació meteorològica automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya - XEMA.

L’any 1998 el Servei Meteorològic de Catalunya instal·la aquesta estació meteorològica dalt d’aquest Turó, dins de la xarxa XEMA. Es tracta d’una estació automàtica que funciona tot l’any i les dades recollides són públiques i es poden consultar per internet a https://www.meteo.cat/observacions/xema/dades?codi=VU

L’any 2000 es signa un conveni entre els Ajuntaments de Rellinars i Vacarisses i Mina Aigües de Terrassa per a la venda d’aigua en alta en aquests dos municipis.

L’any 2001 l’Ajuntament de Rellinars li atorga la concessió per a subministrar l’aigua en baixa per a un període de 50 anys.

MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021) “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars

Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021)

SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA - Observacions - Estacions automàtiques XEMA