Primer pou de potassa
Súria

Al costat de la C-1410a, Km. 13'5
    Al punt més alt del dom salí. A la part baixa del peudemont de les costes del Casalot

Totalment enderrocat i ple d'element vegetals
    KuanUm - JM Huélamo - JM Solias
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El primer pou de potassa de Súria es troba just a sota de la carretera vella de Manresa a Súria, fora del recinte actual del Pou I o pou del Salí. Es tracta d'un espai molt degradat on es poden observar al terra alguns rastres de parets, però tot es troba molt embardissat per la vegetació, bàsicament, de canyes. En aquest punt hi havia la casa del Salí, ja ques és la zona on el dom salí es troba més a prop de la superfície.

L'any 1911 es va iniciar la recerca de sal en aquest punt. L'enginyer francés Macary buscava una explotació que li permetés abaratir el cost de baixar la sal de Cardona a Barcelona. Quan va realitzar el primer pou es va adonar de l'existència de capes de mineral potàssic dins de la massa de sal comú. A partir d'allà va començar l'explotació industrial de les sals potàssiques (FÀBREGA, 2009). Probablement en aquest punt es trobava la primera mina de sal que va haver-hi a Súria (ja que es on es troba més a prop de la superfície) que es data de 1185. Amb posterioritat, sota el control de Cardona, no es va tornar a explotar la sal a Súria. El pou es va inundar l'any 1914 a tanta velocitat que no va ser possible salvar gairebé rés del seu interior. Encara que es va dir que l'aigua provenia, segurament, de l'aqüifer del Cardener és probable que existís alguna bossada d'aigua a les antigues mines medievals de sal que van provocar la inundació, en trobar-se molt pròximes.

FÀBREGA, Carles (2004) Quan les roques parlen. Punts d'interès geològic de Súria, Ajuntament de Súria.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert (2009) Cum grano salis. La sal i la potassa a Súria (1185-1982), Ajuntament de Súria - Iberpotash.