Pou de Can Riereta
Fogars de la Selva

Polígon 15 Parcel·la 57
    Veïnat de la Vall de Ramió

Jordi Montlló Bolart

El pou de Can Riereta està ubicat a mà dreta, dessota uns roures, en el marge dret del camí, en direcció a Sant Andreu de Ramió, just per sobre mateix un cop passada la cruïlla que mena a la casa, propietària del pou.

És un pou amb registre vertical, d’1’60 m de diàmetre, excavat parcialment a la roca. La part superior visible presenta una forma lleugerament troncocònica, amb coberta voltada, envaïda per l’heura. Té un parell d’obertures quadrangulars a la part superior per on treure i canviar en cas de necessitat el travesser de penjar la corriola. Està construït amb parament de pedra i argamassa, amb algunes reparacions realitzades a posteriori a nivell dels brancals on s’hi observen trossos de maó i en el cas de la llinda de la portella, reforçada també amb una filera de rajol pla.

L’acabament exterior, tot i que actualment és gairebé imperceptible, estava fet a base d’un arremolinat de morter de calç. Orientada al sud-est, hi ha una portella feta amb barrots d’acer rovellats soldats a una estructura rectangular amb dues frontisses reaprofitades de l’antiga portella de fusta i una mosquitera. Mesura 1’15 m per 73 m de costat. Al dessota mateix hi ha una llosa de pedra que fa d’ampit i a ambdós costats sobresortint en part de la seva estructura de suport, dues pedres planes que servien de banc improvisat però que servien principalment per a posar la galleda o el càntir.

A mà dreta, adossat a la paret externa del pou hi ha un abeurador o pica amb desaigua. Està feta amb maó i arrebossada amb morter de calç. Mesura 1’70 m per 0’85 m per 0’55 m. En un dels costats, hi ha tres maons col·locats a mena de rentadora, que en algun moment, els propietaris devien fer servir per a rentar la roba. En un dels frontals de la pica hi ha escrit en pintura vermella “Can Riareta”.

El pou pertany a Can Riereta, una casa situada en el vessant hidrogràfic dret de la riera de Ramió, que encara actualment continua utilitzant l’aigua.