Pou Bufí
Sant Quirze de Besora

A la zona del Bufí a sota de la Gasolinera
    Emplaçament
    En uns camps a sota de la Gasolinera,antic emplaçament de la casa del Bufí i al costat del camí de la Depuradora de Sant Quirze abans d'arribar a les vies de tren
    580

42.096036149704
    2.2242874528171
    435854
    4660731
    08237 - 184
    S'utilitza com a pou d'extracció d'aigua de l'antiga casa del Bufí i avui amb un ús agrícola
    Inexistent
    Caldria inventariar aquest element en un inventari i catàleg de patrimoni per tenir existència del mateix i evitar el seu abandonament.
    08237A002000430000BP
    Pere Cascante i Torrella

Es tracta d'un pou situat  en uns camps que hi ha a sota de la Gasolinera Sant Quirze, antiga casa del Bufí i al costat d'una perera. L'antiga construcció encara s'utilitza avui i està refeta o reconstruïda amb obra ceràmica de maons units amb ciment pòrtland i coberta de fibrociment. L'accés és mitjançant una porta metàl·lica.

Pou encara en ús i funcionament en uns camps a la zona del Bufí

Les poques referències que hem trobat d'aquest pou corresponen al llibre de David Vilaseca i Antoni Prat sobre els "masos rònecs del Bisaura, vidranès i alta conca del riu Ges" i publicat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Segons s'esmenta en aquest llibre La casa estava situada al peu de l'amtiga N152 a la cara nord del túnel de Sant Quirze, i molta gent la recorda encara. Antigament, però la carretera passava més amunt , i res pertorbava la tramquil·litat d'aquesta pagesia. Sota la casa, que estava més aviat orientada cap al cantó de llevant , hi havia els quintans, que arribaven fins a la via del tren i fins a tocar del riu Ter. També hi havia un pou, al costat d'una perera, que als últims anys funcionava amb una bomba elèctrica, i pel cantó de gregal hi havia la font del Bufí a tocar del pont del tren..."

La casa que surt esmentada al padró de finques de 1862 "Cuaderno de liquidaciones y amillaramiento de sant Quirze de Besora" del 1862 a la inscripció núm. 50 a nom de Domingo Garriga i Josep Lluic especifica que entre altres finques a banda de la Coromina hi havia el bufí "Por otra llamada el Bufí nº1 amb un valor de 105,33 cèntims. (AMQ. carpeta 1016) Abans però la finca havia pertangut a Francesc Fossas que el 1840 havia comprat l'aprofitament dels fruits d'un seguit de masos entre ells el mas Bufí el 25 de febrer de 1840 (Serrallonga. Urquidi, Josep; 1998 p-63). També hem trobat referències a la inscripció 145 del mateix padró de finques a nom de Joan Tenes on entre altres finques hi havia " posesión llamada el Bofí situada en el monte del mismo nombre de la propiedad y que cultiva de su cuenta". Sembla ser que aquesta casa va desaparèixer el 1999 quan es va construir o ampliar la C-17 actual en format d'autovia.

SERRALLONGA UQRUIDI, JOAN; 1998. Sant Quirze de Besora de 1714 a l'actualitat. Eumo Editorial

VILASECA DAVID, PRAT, A; 2018 Masos rònecs del Bisaura, Vidranès i alta conca del riu Ges. Associació d'estudis Torellonencs

AMQ. "Cuaderno de liqudaciones y amillaramiento" Sant Quirze de Besora 1862. Carpeta 1016

Informació inèdita facilitada per Josep Masnou.