Pont del Rector
Monistrol de Calders

Moianès
    dins el nucli urbà de Monistrol de Calders, damunt la riera de Sant Joan; al costat de Ca la Miquela
    al costat de Ca la Miquela, enllaça el carrer del Call amb l'Avinguda del Dr. Tarrés.
    442

41.76011
    2.01325
    417973
    4623613
    08128 - 62
    16793
    Ajuntament de Monistrol de Calders. Carrer de la Vinya, 9, 08275 Monistrol de Calders
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'un pont de pedra de dos ulls amb un pilar central de planta hexagonal, acabat al extrems en angle agut i realitzat amb grans carreus de pedra rectangulars, col·locats al trencajunt. A partir d'aquest pilar central i de les dues basses situades a cada extrem de les mateixes característiques estructurals, es disposen dues gran arcades de mig punt rebaixat realitzades amb paraments de pedra irregular llevat de les dues cantoneres, on es disposen grans dovelles de pedra molt ben tallades i escairades. La resta de murs fins a la cota del paviment s'estructuren a base d'un paredat comú. A dita cota s'observa una moderna intervenció consistent en l'ampliació de la calçada amb una estructura de bigues de ciment armat col·locades en voladís, amb una barana metàl·lica de barrots verticals i passamà de disseny senzill, que emmarquen una zona habilitada per a vianants. A la zona de ponent hi ha una placa commemorativa amb la següent inscripció: "Dr. BELLVER 1798-1962".

Va ser el primer pont de certa embargadura i qualitat que es va construir dins el poble i que permetia creuar la riera de Sant Joan amb comoditat. Formava part de l'antic traçat i via de comunicació de Monistrol vers Calders i cap a Talamanca.

Antigament la riera de Sant Joan es creuava únicament a través d'una palanca. La construcció d'aquest pont data del 1798 (segons una inscripció). Sembla que la seva construcció va ser per iniciativa del Mn. Bellver, segons la tradició oral recollida, això es va deure a que un aiguat es va endur la palanca que permetia creuar el riu a dins el poble, fet que va impedír que el mossèn pogués anar a donar l'extremunció a un veí. Al 1962 es va realitzar una actuació al pont consistent en l'ampliació de la seva calçada a fi de facilitar el pas de vehicles; el projecte es conserva al fons de l'arxiu municipal.