Placa d'Òmnium Cultural
Sant Quirze de Besora

C/del Pont núm.8
    Emplaçament
    Placa situada a la cantonada de la finca núm. 8 del Carrer del Pont just davant de la plaça d'Òmnium Cultural
    578,5

42.100415562683
    2.2220996116186
    435677
    4661219
    08237 - 79
    1992
    En bon estat i col·locada davant de la plaça del mateix nom
    Ajuntament de Sant Quirze de Besora
    Pere Cascante i Torrella

Placa commemorativa i en honor a Òmnium cultural.Hi figura la següent inscripció:

PLAÇA D'ÒMNIUM CULTURAL

ENTITAT DEFENSORA DE LA LLENGUA

I LA CULTURA CATALANES

fUNDADA EL 1961

L'AJUNTAMENT I EL POBLE

DE SANT QUIRZE DE BESORA

EN AGRAÏMENT A LA SEVA TASCA

juliol de 1992

Es tracta d'una placa de marbre blac d'uns 30 x 50 cm inserida a la paret de la casa núm. 8 del carrer del Pont

Placa erigida en el moment que es va configurar la plaça dedicada a la mateixa entitat i que comportà l'enderroc d'una pila de cases i callissots del carrer del Pont.

La plaça correspon amb un dels projectes urbanístics més ambiciosos del nucli antic de Sant Quirze de Besora que comportà l'enderroc de les finques núm. 10, 12, 14 i 16 i 18 del carrer del Pont i també un dels callissots d'accés al carrer dels Patis. Aquestes cases d'origen baix medieval i associades als orígens de la vila de Sant Quirze corresponien amb les cases de Teresa Espadaler ( C/Pont 16) , Josep Mir (C/Pont 14), Antoni Serrallonga (C/Pont 15),Filomena Rotes e Illa o can Cumany (C/Pont 18), Joan i Caterina Arimany al C/Pont 12. Desconeixem la fisonomia d'aquestes cases que de ben segur que seria semblant al de moltes de les cases que ens han arribat al carrer del Pont. Serrallonga hi documenta l'existència d'un callerot d'accés a les hortes del carrer dels Patis.

L'any 1990 l'ajuntament inicià els tràmits per a expropiar els terrenys d'aquestes finques, enderrocar-les i donar lloc a la Plaça d'Òmnium Cultural amb els dos blocs de pisos construits simètricament un al davant de l'altre.

AMSQB: Caderno de liquidaciones y amillaramiento 1862. Carpeta 1016