Pla de la Bronza
Folgueroles

Pla de la Bronza
    Emplaçament
    A la banda de llevant del terme municipal i del turó de Puigcastellet, damunt del Casol de Puigcastellet i al costat d’un torre d’alta tensió

41.93415
    2.34519
    445714
    4642672
    08083 - 60
    Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Se'n conserven les restes.
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Científic/Cultural
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un conjunt megalític format per set lloses de pedra de mida mitjana i gran, dues de les quals (les de majors dimensions) es conserven disposades en posició vertical. Es tracta d’una gran llosa clavada al sól i amb una forma peculiar, marcada per un apèndix superior que destaca en alçada, i una altra llosa que es troba recolzada en aquesta i disposada transversalment. La resta de lloses es troben escampades pel seu voltant. Per les evidències conservades, aquest conjunt es podria correspondre amb la tipologia de cista megalítica. L’absència de troballes en els sediments excavats va impedir determinar la funcionalitat i la cronologia del jaciment.

Altres noms relacionats amb l’element: dolmen del Camell, pla del Bronze. Cronologia: IV mil·leni a.C.-I mil·leni a.C. El jaciment està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

La troballa d’aquest conjunt megalític va ser casual i afavorida pels treballs de desforestació associats a l’adequació dels tallafocs de la línia d’Alta Tensió MAT. El conjunt fou indentificat pel dr. Walter Cruells i fou objecte d’una intervenció arqueològica i d’estudi l’estiu de l’any 2014, per part del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu d’aquesta intervenció era identificar la possible presència d’un monument megalític mitjançant la neteja, documentació i excavació del sediment, seguint sempre la metodologia arqueològica.

El topònim del jaciment prové de la bruguerola (també coneguda com a bronza, bronsa o brossa), una de les plantes que floreixen més tard a finals d'estiu i creixen a la zona on s'ubica el jaciment. La seva flor agafa una tonalitat rosada molt apagada que li dona el nom. Tot i això, l'equip d'arqueòlegs que va treballar al jaciment el va batejar amb el nom de Pla del Bronze, donat que es documentaren restes adscrites a aquesta època. L'Institut Catogràfic i Geològic de Catalunya també recull aquest topònim.

MOLIST, Miquel; BACH, Anna (2021). “El dolmen del pla del Bronze o del Camell i el megalitisme a Folgueroles”. La Falguera nº 54, p. 36-37.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.06.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2015). “Els dolmens del pla de la Bronza”. Festa Major de Folgueroles 2015. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 5-7.