Pedrera de Pruit
Rupit i Pruit

Carrer de la Pedrera
    A l'extrem de tramuntana del nucli urbà de Rupit, al capdamunt del carrer de la Pedrera

XVI-XX
    Adriana Geladó Prat

Antiga pedrera situada a la part superior del carrer i que subministrà bona part de la pedra utilitzada en la construcció de les cases del nucli urbà de Rupit. Geològicament parlant es tracta d'una pedra calcària nummulítica de tonalitat grisenca formada en el Terciari, idònia com a material de construcció per la seva extracció en blocs i carreus perfectament carejables. De fet, la pràctica totalitat del carrer està format per la pròpia pedrera, treballada formant plataformes i graons que permeten la circulació dels vianants. A la part superior de la via s'observen grans talls verticals i algunes marques de les eines utilitzades per a la seva extracció.

Aquest substrat geològic ha permès que el treball de la pedra i l'ofici de picapedrer i/o paleta fos una de les activitats tradicionals del municipi, amb gran destressa alhora de col·locar aquest material en la construcció dels seus edificis i elements arquitectònics.

Font: informació oral del sr. Xavier Montesinos [Entrevista: 09-06-2021].