Pastisseria Azorin / Biadiu / La Palma
Súria

    Bages
    Plaça Anselm Clavé, 1
    Emplaçament
    Al peu de la carretera

    Coordenades:

    41.833310738794
    1.7508252906852
    396276
    4632023
    Número de fitxa
    08274 - 13
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    La botiga ha tancat.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BCIL 4969-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 41086
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 003A09000
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Pastisseria d'aire modernista que es troba enclavada als baixos d'un edifici de quatre pisos i golfes que presenta el seu accés principal pel carrer Àngel Guimerà. Del seu interior són de destacar elements com la decoració floral del sostre, les vitrines sota taulell, de vidre i bronze, les llums elèctriques modernistes i la de gas sobre la porta d'accés, així com el rellotge i tota la fusteria de pannells, armaris i calaixeres. Es conserva l'obrador complert amb l'utillatge original amb motlles de ceràmica esmaltada que formen el negatiu de figures de xocolata i codonyat i que representen fruites, cúpules, una granota, una rosa, etc.... També es guarden els llibres de comptes i la documentació de l'any 1915. Té una balança de marca "Berkel" amb capacitat per a 20 kg.

    L'actual pastisseria Azorín, va ser l'hereva de l'antiga Biadiu, de Jaume Biadiu Morera, abans de Ventureta o de "La Palma", nom aquest últim que encara s'endevina al marbre del llindar de la porta. L'any 1915 ja era Biadiu, el qual també tenia una indústria, al C/ Born, 1 de Manresa, on fabricava xocolata i altres llaminadures. Venia en una pastisseria a Manresa i a la de Súria, l'adreça original de la qual era Carretera, 41. En aquest època venia no tan sols productes de pastisseria, si no també d'alimentació, especialment pasta per a sopa, codonyat, etc. a més de vins i licors, pasta, i a més a més també era drogueria. Encarregava les etiquetes a la fàbrica de cromos "Friedrichs" de Barcelona. .El seu propietari actual, va entrar en el ofici com a aprenent de Biadiu, als vuit anys d'edat. Ell recorda l'existència d'un molí de sang que molia la xocolata en la pujada al carrer lateral. No sabem gran cosa de la història anterior a Biadiu. Actualment, es produeix brioixeria típica, com els coneguts "préssecs". Dins la pasta seca, tota feta a mà, destaquen les "corasses", una mena de teula de forma plana.