Pantà del Molinot
Fogars de la Selva

    Polígon 13 Parcel·la 9003. Riera de Ramió
    Emplaçament
    Veïnat de Puig Castellar
    153

    Coordenades:

    41.69534
    2.60252
    466925
    4616027
    Número de fitxa
    08082 - 171
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1989 - 1993
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Fogars de La Selva (Plaça de la Vila s/n - 08495 )
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Obra de caire civil efectuada al bell mig de la riera de Ramió, dessota del Molinot. L’estructura és de formigó. Consta d’un parell de salts d’aigua i uns posts de fusta malmesos que actualment no permeten la retenció de l’aigua.

     

    L’obra és posterior a l’any 1986 on segons la imatge de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya encara no existia.

    El mes de maig de l’any 2017, en el marc del pla d’actuacions per a la restauració de l’embassament del Molinot, a la Riera de Ramió, es buidà totalment l’embassament i es rescatà la fauna aquàtica present. El treball es dugué a terme en dues fases. En primer lloc s’extragueren els peixos i es reubicaren els espècimens autòctons. Es capturaren un total de 609 peixos, de tres espècies: bagra (Squalius laietanus), el més nombrós amb 599 individus; l’anguila (Anguilla anguilla), amb 5 exemplars i finalment la perca americana (Micropterus salmodies) amb cinc exemplars que no s’hi tornaren a deixar per ser una espècie invasiva. També s’hi va localitzar una espècie invasora, la gambúsia (Gambusia holbrooki), que per ser un exemplar exòtic invasor i de molt difícil captura per les seves reduïdes mides, s’optà per no rescatar-la, sacrificant-la durant el buidatge.

    La segona fase consistí en les tasques de neteja i sobretot drenatge de l’embassament. Després del seu emplenat, es tornà a repoblar les espècies autòctones que s’havien mantingut en contenidors oxigenats fins el seu abocament.

    La resta d’exemplars de bagra s’abocaren en el riu Tordera entre el tram de Can Perxistor i la desembocadura de la Riera d’Arbúcies, on desguassa la Riera de Ramió. Mentre que l’anguila s’abocà al riu Tordera per evitar que quan la riera de Ramió s’assequi, aquesta tingui encara una oportunitat de retornar al mar durant la migració reproductora.

    AJUNTAMENT DE FOGARS DE LA SELVA (2012). Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable; dins Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Fogars de la Selva.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.

    APARICIO MANAU, Enric; VILA, Mireia (2017). Gestió dels peixos durant el buidat de l’embassament del Molinot (Riera de Ramió, conca de la Tordera) al parc del Montnegre i el Corredor. Memòria Tècnica. Parc del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona.