Oratori de St. Antoni
Avinyó

Horta d'Avinyó
    a l'interior d'El Freixe

Historicista
    Bo
    Es va fer una reforma total de la capella l'any 1943, amb la qual cosa l'estat de conservació és força bo.
    BCIL: 578, DOGC (08-11-1989)
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Es tracta d'una habitació amb tres entrades, una frontal i dues de posteriors, a banda i banda de l'altar. La superfície és de 20 m2. aprox. La planta és rectangular i el sostre és pla. La sala es separa en dues parts: els bancs i l'altar, les dues al mateix nivell de terra i sense cap element arquitectònic que les divideixi. A la part de l'altar hi ha un reclinatori de dues places treballat en fusta amb estil barroc; l'altar està lleugerament elevat en una plataforma de fusta i aguantat per dues columnes amb estil neobarroc. El retaule és igualment d'estil neobarroc (fitxa 3)

Al entrar a la casa dels propietaris, un cop pujada l'escala principal, la capella es troba tot recte, al lloc més central de la masia, al primer pis de l'edifici.

En el fogatge de 1497 es té constància del mas Freixa ja que surt citada la família d'en "Frrexa" a la part d'Artés corresponent a Horta, actualment pertanyent al terme municipal d'Avinyó. Igualment, al fogatge de 1553 ens apareix altre cop un "hereu d'en Frexa" com a propietari d'un mas a la zona d'Horta. L'edifici actual, però, estaria molt reformat respecte a aquesta masia originària.

- Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. (08-11-1989), núm. 1216, Generalitat de Catalunya, Barcelona.
    - GAVIN, Josep M. (1979) "Bag. 32. Sant Antoni de Pàdua", a Inventari d'Esglésies, vol. V (Bages), Artestudi Edicions, Barcelona, pàg. 30.
    - IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.