Necròpolis del Camp de cal Miralda
Sant Salvador de Guardiola

Camps de can Miralda, prop de l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola de can Miralda
    Camí per la parròquia de S.S. Guardiola direcció S uns 300 m, i trencall S-E uns 300 m.

VII-XI
    Jaciment arrasat
    Jordi Piñero Subirana

Petita necròpolis situada al cim d'un turonet que es troba 200 metres al sud-est de l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola, prop també de la masia de can Miralda. Segons notícies orals transmeses per Valentí Alsina (de la casa de cal Valldeperes), cap a les darreries del segle XIX el seu avi va desenterrar en aquest lloc dues tombes fetes amb lloses, del tipus cista, amb les corresponents restes òssies. Actualment no s'hi aprecia cap indici clar que indiqui la presència de més sepultures.

Informació oral facilitada per Marc Sellarès Cots i Joan Carles Pliero.

Els enterraments de cistes fets amb lloses són característics d'un ample període de la prehistòria, entorn de l'edat del bronze, i també de l'època altmedieval. Molt probablement la necròpolis correspon a aquest últim període, del qual ni ha un bon nombre de jaciments similars al Bages. Molt a prop hi havia el castell de Guardiola (actualment can Miralda) on s'hi edificà també la primera església parroquial, documentada al segle XI.