Molí de vent del Puig
Castellbell i el Vilar

Rasot del Puig

Jordi Montlló i Laura Bosch

Molí de pales situat en els camps del Puig, a pocs metres de l'antic molí fariner. Es compon d'un pou excavat al costat del rasot, emprat per a bombar aigua, un petit safareig amb rentadora i dues piques per a fer el caldo bordelès.
    El molí està format per una torre o base, construïda per protegir el pou. La seva estructura és quadrangular, realitzada en maó i una portella de fusta orientada al nord-oest. Al damunt, de la coberta anomenada terrat o envelador, hi ha la maquinària, dotada de capell, congreny i antenada de pales situades entre el cèrcol gros i el petit, una vora l'altre, amb una cua unida a la roda del molí que permet que el molí s'orienti automàticament cap el vent. A un dels costats, hi ha el safareig, que s'omple d'aigua a partir d'un broc que surt de la caixa del pou. A un dels costats hi ha rentadora per aprofitar l'aigua per fer la bugada.
    Més endavant, s'hi ha adossat un parell de piques per a preparar el caldo bordelès.

El molí s'ha anat mantenint. L'aigua sembla que ara s'obté accionada per una bomba. Al safareig s'hi conserva aigua per tal de que aquest no s'esquerdi. El pagès hi té el planter.

Aquest tipus de molí, també anomenat bomba de vent o molí de desguàs es fa servir per a obtindre aigua dolça de les capes freàtiques, quan a la superfície és escassa. Malgrat que dels molins de vent o accionats pel vent ja se'n tenen notícies a l'Edat Mitja, aquest tipus dataria a partir de la segona meitat del segle XIX, quan Damià Reixach, crea l'any 1854 el molí de ramell i a partir de 1862 s'hi fa una millora afegint la cua per a poder-lo orientar i aprofitar millor les ràfegues de vent.