Molí de Torrellebreta
Malla

S'hi accedeix des de la casa del molí de Torrellebreta, descendint fins al torrent en direcció nord

XIV
    Es troba en estat ruïnós i cobert de vegetació.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El molí fariner de Torrellebreta està situat a ponent de la casa del molí de Torrellebreta. De l'antiga construcció se'n conserva el rec, que transcorre paral·lel al torrent, la bassa i la part del cup o pou. Aquest està formada per un cos quadrangular fet de pedra lligada amb morter, a la part interior del qual hi ha una conducció vertical de planta circular per on l'aigua entrava al carcabà. Aquesta estructura manté la seva alçada original i tenia adossat el molí a continuació, ocupant bona part de la plana que hi ha sobre el torrent.

Antigament es denominava molí del Gurri Gros, que està documentat a la zona des de l'any 1305, quan Ponç del Puig autoritza a Bernat Gurri a aprofitar l'aigua del torrent de Blanquers i del riu Gurri, a través de les respectives rescloses, per abastir el molí que volen edificar-hi. El molí va ser enderrocat durant la primera meitat del segle XX per l'amo de Torrellebreta després de diversos episodis d'inundacions. La casa nova del molí es va construir en un camp situat en una cota superior per ser utilitzada com a habitatge.

Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.