Molí de can Salabert
Pallejà

Situat entre les torres de Sant Roc i els Masets, de cara al sud.

XVI
    L'edifici resta emmascarat per diversos coberts, plàstics i uralites
    Ainhoa Pancorbo Picó

Molí amb bassa, que es trobava darrera l’edifici, a un nivell més alt. Es tracta d’un edifici de pedra de mida irregular i poc homogènia que conserva annexa la bassa que alimentava un antic molí hidràulic, a pocs metres del Mas de Can Salaverd. La bassa, de carreus escairats homogenis de pedra sorrenca vermella, té forma romboïdal i conserva el cacau -amb una coberta d'uralita- que alimentava el rodet i la maquinària del molí. No es conserva, però, la canalització que alimentava la bassa.

En el Cadastre de 1716 és descrit com a molí fariner, amb una mola que molt a bassades. D’acord amb el mateix document, el molí el tenia llogat Joan Albareda per trenta lliures, si bé el propietari era Pere de Torrelles i Senmenat.

Sembla que anteriorment podria haver estat un molí de guix, ja que en un document de 1639 s’esmenta “un camí públic que va al molí de dit senyor, antes molí guixar”.

- Pal·laliana, Butlletí del Museu Municipal de Pallejà (1999), núm. 5, Pallejà, maig 1999.