Molí de Bernadàs
Casserres

Vilanova-Riera de Clarà
    Des de la masia de Vilanova hi ha un camí privat fins al molí de 3 metres en bon estat.

XVI-XVIII
    Dolent
    El pare de l'actual propietari, va desmuntar la teulada per re aprofitar les teules. Això va comportar un procés de degradació molt més ràpid de l'edifici que es troba en un estat de ruines avançat.
    Jordi Montlló Bolart

Antic molí fariner situat a la llera dreta del Riera de Clarà, a poca distància de la casa de Vilanova. Actualment aquesta edificació està en ruïnes i només conserva tres façanes. Consta de dues parts, la de l'habitatge (hi van viure fins fa uns 40 anys) i la del molí, diferenciació que encara es pot veure clarament (existeix en la seva façana principal una obertura que era l'entrada del paller o graner). En aquesta àrea encara es conserva el forn de pa i la cuina. Tota la zona que dóna a la façana est era la zona destinada a l'activitat industrial, la resta era per habitatge. Es conserva el pou, construït amb carreus molt regulars i ben treballats a més del carcabà i la bassa que va ser construïda aprofitant la part baixa d'una cinglera. La vegetació no permet seguir-ne tota la planta. La planta original del molí era quadrada, adaptada a la topografia existent, amb planta baixa i pis (uns 7 metres d'alçada al carener). La coberta era de teules àrabs a dues aigües vers l'est i oest, amb bigues de fusta, mentre que les parets són de pedra arrebossada amb grans carreus cantoners. Les obertures conservades són més aviat petites, amb llindes de pedra i rajols a la porta principal.

Lluïsa Corominas Casanova, l'any 1993, va escriure el següent poema inspirat en el molí del Bernadàs:
    En un gran i bonic prat / que està tot cobert de gespa, / hi ha un molí enderrocat. / També hi passa una riera.
    Vell molí de Casserres! / Un bon record ens has deixat: / de pedra tenies les moles / l'escairador, molt gastat / I per fer-lo funcionar, / aigua abundosa i fresca, / la riera de Clarà
    portava cap a la presa.
    Un moliner molt trempat, / deia que el gra que molia / els rucs portaven al bast, /pel camí ral tot fent via.
    El moliner ja n'és mort, / i no se'n sentirà tristesa / si un om gegant, cara al nord, / s'ha fet amo de la casa.
    Ja no es veu la molinera / amb els nins al seu entorn / sempre alegre i feinera / i molt amable amb tothom.
    Se sent cantar el rossinyol, / i d'un ramat l'esquellada, / el murmuri d'un rierol, / i algun vianant que hi passa.
    El món ha evolucionat: / s'ha instal·lat la maquinària, / però d'aquell bell molí / em sento gran enyorança.

Al mas Bernadàs existeix una pintura a l'oli de l'edifici sencer. La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
    Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Molino de Bernadàs".

COROMINAS CASANOVA, Lluïsa (1995). Records d'un Vell Molí. Molí del Bernadàs, dins Casserres, entre la història i el progrés. Revista Berguedà. Núm. 33-34. pàg. 318. Desembre.