Moixiganga de la Mula
Castellfollit de Riubregós

Plaça Major

Es va deixar de fer fa temps.
    Xavier Bermúdez López

Moixiganga que es representava com a cloenda dels balls de Carnestoltes. Dos joves (l'un dempeus, i l'altre inclinat i agafat a la faixa de l'anterior) es cobrien amb un cobrellit per imitar el cos d'una mula. El de davant, que hi veia a través d'uns forats i portava picarols, tenia lliures els braços, i amb un pal empaitava a cops les parelles que ballaven a la plaça. La mula tenia vedat entrar sota els porxos de la plaça, on la gent s'hi refugiava. El joc consistia en la constant entrada i sortida de les parelles a ballar a la plaça, on els músics no paraven de tocar mentre la mula els foragitava.

FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.